Is je zakelijke energierekening wéér hoger uitgevallen dan je dacht? Niemand wil te veel betalen voor zijn of haar energie. Het maakt niet uit of je een particuliere afnemer bent of wanneer je als ondernemer energie afneemt: te veel betalen voor iets, zoals je energie, is nooit fijn. Gelukkig zijn er voldoende tips die je op kunt volgen om een lagere energierekening voor je bedrijf te krijgen. Natuurlijk kun je daadwerkelijk minder energie gaan verbruiken zodat de kosten lager zijn, maar er is nog veel meer dan dat. Hieronder lees je drie handige tips waarmee je gegarandeerd minder voor je zakelijke energie betaalt.
Gebruik altijd een zakelijke energievergelijker
Een van de beste tips die je op kunt volgen, is het blijven vergelijken van energiedeals. Wanneer je een energiecontract afneemt, doe je dit voor een bepaalde tijd. Stel, je neemt een energiecontract af voor één jaar. Na dat jaar moet je op zoek naar iets nieuws. Veel ondernemers blijven hangen bij het energiebedrijf waar ze dan toch al zitten. Dit is echter het laatste wat je eigenlijk moet doen: niets doen kost je namelijk het meeste geld. Een energiebedrijf rekent in dat geval verlengingstarieven die veel hoger liggen dan de energieprijs die je eerder had betaald. Wat je wel kunt doen? Heel simpel: aan het eind van ieder energiecontract zakelijke energie vergelijken. Dit doe je heel eenvoudig met een online energievergelijker. Zo’n vergelijker gaat voor je aan de slag en jij weet binnen no time welke deals er voor jouw energieverbruik allemaal te scoren zijn. Je stapt over naar het beste aanbod en je betaalt nooit meer te veel voor je zakelijke energie.
Check altijd de opzegtermijn van je energiecontract
Tijdens het vergelijken zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Zo wil je bijvoorbeeld weten wat de opzegtermijn is van het nieuwe energiecontract. Wanneer je nieuwe energiecontract namelijk afloopt, moet je wéér beginnen met energie vergelijken. Dit moet echter wel binnen een bepaalde termijn. Wat die termijn precies is, verschilt per energieaanbieder. Zo biedt de één een opzegtermijn van 1 maand, terwijl de ander een opzegtermijn heeft van 3 maanden. Op Minder.nl zie je precies wat de opzegtermijn per energieleverancier is. Het kan altijd zo zijn dat je vóór je opzegtermijn ergens anders een betere deal ziet. Je kunt er in dat geval voor kiezen om over te stappen, maar dan moet je wel rekening houden met een zogeheten opzegboete. Dat is het bedrag dat je nog moet betalen voor de energie die je eigenlijk zoals afgesproken af had moeten nemen. Ga dit dus liever uit de weg door je energiecontract pas op te zeggen binnen de opzegtermijn.
Controleer en verduurzaam je bedrijfspand
Waar je ook op moet letten, is de einddatum van je energiecontract. Je wilt je contract namelijk ook niet te laat (na een bepaalde afgesproken datum) opzeggen. Zoals je hierboven las is blijven hangen bij een energieleverancier nooit een goed idee. De verlengingstarieven zijn veel hoger dan een actietarief dat je ergens anders kunt scoren. Tot slot is het een goed idee om eens te kijken naar de staat van je bedrijfspand. Is er ruimte voor verbetering? Controleer hoe goed het pand geïsoleerd is: check de vloeren, de daken, de muren en de ramen. Maak waar nodig een investering om de isolatie te verbeteren. Dit kost even wat geld, maar in verhouding ben je minder geld kwijt dan wanneer je kantoor slecht geïsoleerd is en er energie ontsnapt. Daar krijg jij namelijk een hoge energierekening door. Enorm zonde van je geld! Let direct op de verlichting en het waterverbruik: vervang lampen met LED-verlichting en schaf waterbesparende apparatuur aan voor een complete energiebesparing.