Voor bedrijven werkzaam in de logistieke sector, of wanneer er veel bedrijfswagens aanwezig zijn, is een volgsysteem zeker een must. Als je wagens on the road zijn wil je op de hoogte zijn wat ze doen en waar ze zijn geweest. Dankzij real-time tracking kun je ad-hoc handelen op de gebeurtenissen die de dag brengt. De dynamiek van werken in de logistieksector vraagt om een goed overzicht en helicopterview. Dankzij software waar alle logistieke data bij elkaar komt, wordt een duidelijke structuur vanzelfsprekend.
Meer dan alleen een GPS locatie
De eerste stap is het toevoegen van GPS tracking aan uw gehele wagenpark. Inmiddels zit in bijna elk logistiek voertuig wel een GPS tracker om bij te houden waar deze is geweest. Een tachograaf is zelfs verplicht om bij te houden hoe lang en hoe snel iemand heeft gereden. Wanneer je de GPS locatie, rittenplanning, brandstof metingen en personeelsbeschikbaarheid allemaal bij elkaar in één overzichtelijk dashboard stopt, levert het waardevolle inzichten op. Precies dat is wat een Fleet Management Software systeem doet. Alle logistieke gegevens bij elkaar in één systeem.
Minder werk, meer resultaat
Doordat de data vaak automatisch het software systeem binnenkomt kost het je personeel minder werk om administratie bij te houden. Waar medewerkers voorheen veel tijd kwijt waren aan administratieve werkzaamheden kan dat nu besteed worden aan het analyseren en verbeteren van het logistieke bedrijfsproces. Als je opkijkt tegen het implementeren van het nieuwe systeem is dat begrijpelijk. Een nieuw systeem waar iedereen intern mee moet gaan werken, ook chauffeurs, kan door werknemers als vervelend worden ervaren. Vraag hierbij of de leverancier van de software kan meedenken door bijvoorbeeld e-learning of demonstraties te geven.
Persoonlijk advies op basis van prestaties
Doordat je precies ziet welke chauffeur waar heeft gereden, hoe snel hij heeft gereden en hoeveel brandstof hij heeft gebruikt kun je feedback geven op basis van resultaten. Ideaal als een chauffeur meerdere boetes heeft gehad en je kan onderbouwen hoe dit in de toekomst beter kan gaan. Blijf hierbij wel rekening houden met de menselijk kant van het werk. Niet alles moet direct zo efficiënt mogelijk zijn. Het verbeteren van het logistieke proces is een constante ontwikkeling die aan verandering onderhevig is.