Algemeen Het geheim van multitasken

Het geheim van multitasken

-

Stel, je hebt een sollicitatiegesprek en ze vragen naar je goede eigenschappen. Wellicht antwoord je dat je goed bent in multitasken. Dat is een groot voordeel, want dit betekent dat je makkelijk kan schakelen tussen verschillende taken. Maar iedere recruiter of HR-medewerker weet dat elke eigenschap ook zijn nadelige kant heeft. Dus een verwachte tegenvraag op je antwoord is wellicht of je wel in staat bent je langdurig achter elkaar op iets te concentreren, of dat je niet te gevoelig bent voor impulsen. De grens tussen veel dingen op één dag kunnen doen en het overzicht verliezen, is namelijk heel dun. Het geheim van goed kunnen multitasken is dan ook die impulsen alleen op een bepaald moment van de dag toe te laten.

Impulsen van buitenaf

Verwacht je een belangrijke e-mail en wil je goed multitasken, houd je e-mailprogramma dan juist gesloten. Je opent hem alleen op een gezette tijd. Zit de e-mail er niet in op het moment dat je van jezelf je e-mails mag checken, dan sluit je het programma weer af en bel je die persoon op of gaat door met waar je mee bezig was. Je checkt binnengekomen e-mails pas weer in het daaropvolgende gereserveerde moment. Met andere woorden: hou je stevig aan je eigen afspraken wanneer je tijd maakt voor impulsen van buitenaf. Het beeld dat sommigen hebben van goede multitaskers is alsof ze voor alles even tijd maken, zonder hun hoofddoel uit het oog te verliezen. Maar dat is niet zo. Efficiënte multitaskers houden zich juist aan strikte schema’s en afspraken met zichzelf en laten zichzelf zelden afleiden door impulsen van buitenaf. Zo checken ze hun e-mails bijvoorbeeld alleen aan het eind van de ochtend en aan het eind van de middag. En ze reserveren er per keer maximaal een kwartier voor. Ze dwingen zichzelf op deze manier tot het efficiënt en zo snel mogelijk afhandelen van hun e-mails. Ga eens na hoeveel tijd het jou zal schelen als je maximaal een half uur per dag e-mails mag versturen en beantwoorden!

Een plek in huis voor concentratie

Door de coronacrisis werken de meesten thuis en moeten daardoor zichzelf wel bekwamen in het multitasken. Er is natuurlijk continu afleiding om je heen. Zeker als je kinderen hebt, is het een behoorlijke uitdaging om continu te schakelen tussen je rollen als ouder, lesbegeleider en werkende. Voor mijn man en mij was een goed schema maken cruciaal. Ook de ruimtes in huis anders indelen heeft ons geholpen. We wezen zowel de kinderen als onszelf een vaste werkplek toe en hebben die ook zo ingericht dat er zo min mogelijk afleiding mogelijk zou zijn. We hebben daarom goede bureaus en stoelen besteld, zodat we ons allemaal een paar uur achter elkaar kunnen concentreren. De afspraak is dat we die bureaus alleen gebruiken voor werk en school, zodat we die plek echt associëren met concentratie. Ook hebben we in de logeerkamer een zit sta bureau neergezet waar we om de beurt aan kunnen werken. Die afwisseling tussen zitten en staan is uiteraard goed voor onze bloedsomloop. Het bureau is heel makkelijk te verstellen, zodat we hem steeds kunnen aanpassen voor degene die hem wil gebruiken. Zo proberen we onze kinderen te leren om op een goede manier te werken en we zien dat die werkplekken en de structuur hen helpt bij hun concentratie. Als mijn man en ik straks weer naar kantoor zullen gaan om te werken, zullen wij wellicht allebei vragen of we een dag in de week een thuis mogen werken. We hebben er nu een goede plek voor en het is ook wel fijn de kinderen toch wat meer mee te kunnen maken doordeweeks. Ik hoor van meer mensen dit soort geluiden: dat als de maatregelen weer worden opgeheven, het thuiswerken waarschijnlijk veel meer gemeengoed zal worden. We zijn met zijn allen super multitaskers geworden!

Latest news

Drie tips voor ZZP’ers!

Als ZZP’er, zelfstandige ondernemer, werk jij voor jezelf. Dit is in veel gevallen ideaal! Je bepaalt je eigen werktijden,...

Wie zoet is krijgt lekkers

Nog zo’n drie maanden tot het heerlijke avondje weer zal komen. Het kinderfeest wat we al jaren vieren in...

Instromen in de IT? Begin met een traineeship!

Het vooroordeel dat werken in de IT of ICT alleen voor nerds en computerwetenschappers zou zijn is allang achterhaald....

Zenuwen

Na 5 jaar samen zijn met mijn vriend wordt het tijd dat we vooruit werken. We zijn al 5...

3 tips om nooit te veel te betalen voor zakelijke energie

Is je zakelijke energierekening wéér hoger uitgevallen dan je dacht? Niemand wil te veel betalen voor zijn of haar...

Mooie plek

komen moet het er natuurlijk niet slonzig uit zien. Natuurlijk hou ik ook van een mooi opgeruimd huis, wat...

Must read

Drie tips voor ZZP’ers!

Als ZZP’er, zelfstandige ondernemer, werk jij voor jezelf. Dit...

Wie zoet is krijgt lekkers

Nog zo’n drie maanden tot het heerlijke avondje weer...

AanbevolenGerelateerd
voor jou