WonenHet belang van een asbestinventarisatie

Het belang van een asbestinventarisatie

Eeuwen geleden werd asbest gebruikt in gebouwen, voertuigen en zelfs textiel omdat dit materiaal natuurlijke isolerende eigenschappen heeft. Sinds 2001 is asbest echter uit de gratie geraakt omdat onderzoekers hebben aangetoond dat asbest verschillende vormen van kanker veroorzaakt. Daarom is het verplicht geworden dat bij gebouwen ouder dan 2001 bij verkoop, verhuur of verbouwing eerst een asbestinventarisatie moet worden uitgevoerd door een gerenommeerd asbestbureau. Lees meer over het belang van testen op asbest.

Bescherm jezelf tegen asbest

Het is belangrijk om jezelf en anderen te beschermen tegen dit materiaal omdat je nooit weet wanneer je het inademt. Asbest is een gevaarlijk materiaal voor alle mensen in de directe omgeving en je zult er alles aan moeten doen om hen te beschermen. Van asbest is bekend dat het vele lange termijn aandoeningen veroorzaakt, zoals kanker en ademhalingsproblemen. Een snelle identificatie en professionele verwijdering is dus verplicht. Dus hoe weet je of jouw gebouw asbest bevat? Daarvoor kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Het resultaat van een dergelijke inventarisatie zal duidelijk aangeven hoeveel asbest er in de ruimte aanwezig is en zal ook een beheersplan opleveren voor het veilig verwijderen van het asbest. Een goede voorlichting door de juiste instanties is noodzakelijk om verspreiding te voorkomen en veilig en gezond te blijven.

Wat is een asbestbeheersplan?

Als je een asbestinventarisatie laat uitvoeren en jouw gebouw blijkt asbest te bevatten, kun je ook een asbestbeheersplan verwachten. Dat is een gedetailleerd plan van aanpak om de verspreiding van asbestvezels in de lucht tijdens de verwijdering te voorkomen. Deze vezels zijn ongelooflijk klein, zodat het bijna onmogelijk is om ze volledig in te dammen. Het asbestbeheersplan omschrijft duidelijk het hele verwijderingsproces, om alle asbest gerelateerde risico's te beperken. Zo kan het gebied worden beperkt om te voorkomen dat anderen, dan het naar behoren beschermde verwijderingspersoneel, in contact komen met het gevaar. Hoewel het streven is om het asbest volledig te verwijderen, is dit niet altijd haalbaar.

Tot slot

Elk huis en gebouw is een investering. Zorg ervoor dat jouw investering volledig veilig is door deze op asbest te laten controleren voordat er werkzaamheden worden verricht. Zelfs bij grote onderhouds- en reparatiewerkzaamheden kan een asbestinspectie nodig zijn, omdat bij deze werkzaamheden ook eerder verborgen asbest aan het licht kan komen. Als je van plan bent een pand te renoveren, te kopen of te huren, schakel dan experts in! Voor een asbestattest kun je terecht op de website asbestattest-aanvragen.net. De ervaren specialisten helpen met het testen op asbest. Anno 2023 is het verplicht om een asbestattest uit te laten voeren bij het kopen van een woning. Laat het door specialisten doen!

Laatste Nieuws

Waarom online meubels kopen een goed idee is

Online winkelen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, en dat geldt ook voor het kopen van meubels...

De nieuwste trends in wintersportmode voor mannen

Als jij een man bent die graag op de hellingen staat, dan weet je dat het belangrijk is om...

Waarom risicobeheer essentieel is in de bouwsector

Als je ooit betrokken bent geweest bij een bouwproject, dan weet je dat er altijd risico's zijn. Deze kunnen...

Je verbouwing opfleuren met Sigma S2U Gloss

Als je een verbouwing plant, wil je natuurlijk dat alles tot in de puntjes perfect is. Dat betekent ook...

AanbevolenGerelateerd
voor jou