WonenZelf EPDM aanbrengen

Zelf EPDM aanbrengen

Klusser zijn zit niet bij iedereen in de vingers. Een dak aanleggen dan zeker niet. Toch is er een type materiaal waarbij duidelijk vermeld staat dat het mogelijk is om zelf te doen: EPDM. Dit is een synthetische dakbedekking, verdeeld in stroken. Hoe legt iemand precies EDPM aan?

Aanleggen

Het zelf aanleggen van EPDM dakbedekking kan veel tijd en geld schelen. Natuurlijk is het mogelijk om het door iemand te laten doen voor iedereen die er wat minder vertrouwen in heeft, maar er kan dus ook zelf gedaan worden. Europese EPDM bevat geen talk. Dit brengt een groot voordeel met zich mee ten opzichte van de Amerikaanse versie van EPDM. De Europese versie zonder talk kan namelijk gemakkelijk zelf gelijmd worden. Er hoeft niet moeilijk gedaan te worden met flashing tape en primers, speciale lijm is genoeg.

Aan de slag

EPDM wordt aangebracht op een plat dak. Allereerst hoort de ondergrond stof-, vocht- en vetvrij te zijn. EPDM kan worden aangebracht op alle verschillende materialen als ondergrond. Het is dus niet noodzakelijk dat deze eerst weg worden gehaald, in de mogelijkheid dat het om een renovatie gaat. Wel hoort de ondergrond dus schoongemaakt te worden. Anders zal het rubber van de EPDM dakbedekking niet optimaal hechten aan het dakoppervlak.

Naast lijm is er nog een kit nodig. Dit om randen, opstanden, afvoeren en andere hulpstukken stevig te verlijmen. Ook naden kunnen met deze kit worden afgewerkt. Zo gemakkelijk is het eigenlijk gedaan! Voor specifieke instructies zijn er duidelijke, Nederlandstalige handleidingen te vinden die elke stap bespreken.

Daktrim

Een daktrim EPDM wordt ook wel een dakrandprofiel of een dakprofiel genoemd. Het heeft twee functies. Allereerst zorgt het voor een nette afwerking van het dak. Daarnaast zorgt een daktrim ervoor dat de dakbedekking niet van het dak kan waaien en kan het extra helpen om lekkages te voorkomen. Een EPDM daktrim is makkelijk in gebruik en in de installatie en de levensduur is positief. Dit komt omdat er aan de onderzijde een speciaal rubberen profiel aangebracht is. Daarnaast wordt er bij Interexpress een daktrim geleverd, inclusief schroeven, ringen en koppelstukken. Zo kan het in één keer correct in elkaar worden gezet.

Een daktrim is vooral geschikt voor platte daken. Om te voorkomen dat er water onder het profiel komt te zitten, is het noodzaak om eerst een laag EPDM kit op de EPDM dakbedekking te maken. Daarna kan de daktrim erop gemonteerd worden. Zo ziet het dak er netjes uit.

Het klinkt op het eerste moment misschien wat moeilijk en ongrijpbaar, maar EPDM dakbedekking leggen is eigenlijk een eitje om te doen voor de simpele klusser.

Laatste Nieuws

Waarom online meubels kopen een goed idee is

Online winkelen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, en dat geldt ook voor het kopen van meubels...

De nieuwste trends in wintersportmode voor mannen

Als jij een man bent die graag op de hellingen staat, dan weet je dat het belangrijk is om...

Waarom risicobeheer essentieel is in de bouwsector

Als je ooit betrokken bent geweest bij een bouwproject, dan weet je dat er altijd risico's zijn. Deze kunnen...

Je verbouwing opfleuren met Sigma S2U Gloss

Als je een verbouwing plant, wil je natuurlijk dat alles tot in de puntjes perfect is. Dat betekent ook...

AanbevolenGerelateerd
voor jou