FinancieelHoe dek je ongeplande uitgaven door een ongeval?

Hoe dek je ongeplande uitgaven door een ongeval?

Wanneer je uitgaven hebt als gevolg van een ongeval, is het verstandig dat je op zoek gaat naar een redelijke vergoeding. Het onderzoeken van alle aspecten van je fysieke en financiële verliezen is nodig om te bepalen wat eerlijk en redelijk is in je letselclaim.

Een ongeval-gerelateerde uitgave en de kosten die hieruit voortkomen, kunnen variëren van een paar euro tot wel honderden euro’s. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van deze uitgaven, moet je alle uitgaven nauwgezet bijhouden en alle bonnetjes bewaren. Wanneer je gewond raakte bij een auto-ongeluk dat veroorzaakt werd door de nalatigheid van een andere automobilist, heb je recht op vergoeding van je de schadeposten. Typische voorbeelden van schade zijn materiele schade, kosten voor gezondheidszorg, een onmiddellijk verlies van inkomen, en lijden en pijn.

Materiële schade

De kosten van reparatie of vervanging van jouw voertuig en van andere eigendommen die bij het ongeluk beschadigd werden, kunnen tot materiële schade gerekend worden. Denk hierbij aan kleding, juwelen of andere persoonlijke bezittingen die op het moment van het ongeluk in jouw auto aanwezig waren.

Kosten voor gezondheidszorg

Ambulancediensten, ziekenhuisverblijf, doktersbezoeken, medische behandeling, revalidatiediensten, medicijnen en alle andere medische diensten die je als gevolg van het ongeval krijgt, kunnen tot je medische uitgaven gerekend worden.

Het onmiddellijke inkomensverlies

Wanneer je als gevolg van een ongeval arbeidsongeschikt wordt, en van jouw verwondingen herstelt, mis je inkomen. Onder dit gederfde loon vallen alle gederfde inkomsten als gevolg van bijvoorbeeld een blijvende of langdurige invaliditeit.

Lijden en pijn

De werkelijke mate van pijn die je ondergaat, emotioneel ongemak, geestelijke kwelling, angst, depressie en verlies van levenskwaliteit, zijn allemaal voorbeelden van pijn en lijden die je als gevolg van het letsel kunt ondervinden.

Hoewel elk van deze zaken een verschillende geldwaarde kan hebben, behelzen ze allemaal uitgaven die in aanmerking komen voor een vergoeding. In de veel gevallen ben jij, het slachtoffer, verantwoordelijk voor je eigen kosten, maar in het geval van persoonlijk letsel is de aansprakelijke partij of de verzekering verantwoordelijk.

Dit is een wettelijke verplichting in Nederland en geldt zowel voor de kosten van juridische bijstand als voor alle andere uitgaven bij het ontvangen van deskundig advies. Denk aan de schadevergoeding belasting, vervangende materialen voor de auto, gemist inkomen of dokterskosten.

De schuldige partij is gewoonlijk verantwoordelijk voor de kosten van een letselschadeadvocaat

Want als de schuld van de tegenpartij bewezen is, moet die partij volgens de wet alle juridische kosten en andere schadeposten (zoals de kosten van een medisch deskundige) vergoeden. Daardoor zal in veel situaties de aansprakelijkheidsverzekering de kosten van de advocaat in zijn geheel betalen.

Wanneer je een letselschadeadvocaat in de arm neemt en niet zeker weet hoeveel dit jou gaat kosten, hoef je toch niet bezorgd te zijn. Wanneer de tegenpartij schuldig blijkt, zijn de kosten van een letselschadeadvocaat nihil en het inschakelen van een letselschadeadvocaat kost je dan ook geen geld.

De kosten van de letselschadeadvocaat en het proces kunnen verhaald worden op degene die de schade veroorzaakte, volgens artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek. Dat is, zonder twijfel, erg prettig. De kosten voor juridische hulp kunnen snel oplopen, vooral bij letselschadezaken die veel tijd vergen voordat ze opgelost zijn.

Wat lastig kan worden, is het claimen van letselschade. Gelukkig kan letselschadeadvocaat Utrecht bijdragen bij het verhalen van de kosten op de tegenpartij.

 

 

Laatste Nieuws

Waarom online meubels kopen een goed idee is

Online winkelen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, en dat geldt ook voor het kopen van meubels...

De nieuwste trends in wintersportmode voor mannen

Als jij een man bent die graag op de hellingen staat, dan weet je dat het belangrijk is om...

Waarom risicobeheer essentieel is in de bouwsector

Als je ooit betrokken bent geweest bij een bouwproject, dan weet je dat er altijd risico's zijn. Deze kunnen...

Je verbouwing opfleuren met Sigma S2U Gloss

Als je een verbouwing plant, wil je natuurlijk dat alles tot in de puntjes perfect is. Dat betekent ook...

AanbevolenGerelateerd
voor jou