Olie is eigenlijk ongemerkt een van de meest gebruikte middelen in ons leven. We gebruiken het bijna elke dag voor koken en het zit sowieso in vele van onze producten. Als we het over olie hebben voor voedingsmiddelen denken we vaak aan olijfolie, zonnebloemolie en misschien kokosolie. Maar een van de meest gebruikte oliën ter wereld is palmolie, een olië die redelijk onbekend is bij veel mensen. Maar palmolie wordt gebruikt in ongelofelijk veel producten, van chips tot margarine, tot tandpasta enzovoorts. In dit artikel bespreken we de meest gebruikte olie ter wereld, waar het vandaan komt en wat de gevolgen zijn van de olieproductie.
Waar wordt palmolie gemaakt
Palmolie klinkt natuurlijk tropisch. Maar er zijn veel tropische landen in onze wereld, van het regenwoud van Brazilië, tot Afrika tot Indonesië. Maar palmolie wordt eigenlijk alleen maar geproduceerd in het oosten van de wereld. Specifiek gesproken wordt palmolie geproduceerd in twee landen. De vraag ‘where does palm oil come from’ is dus simpel, Indonesië en Maleisië In deze landen is palmolie een belangrijk onderdeel van de economie. Er zijn veel boeren die constant proberen om de productie te verhogen om ze de vraag naar palmolie aan te kunnen. Dit zorgt ook voor problemen.
Beschermen oerwoud
Deze Zuidoost-Aziatische landen hebben natuurlijk prachtige regenwouden. Een van de problemen bij de productie en toenemende vraag naar palmolie is dat er te weinig landbouwgrond is. Palmolie is al een van de meest efficiënte oliën qua productie maar nog steeds is het nodig om regenwoud te kappen om zo de productie van palmolie te kunnen verhogen. Dit probleem is regelmatig aangekaart door activistische organisaties zoals Greenpeace, maar voor consumenten die schrikken van het kappen van het regenwoud is het stoppen met palmolie kopen geen optie. De olie wordt namelijk in zo veel producten gebruikt dat het eigenlijk onmogelijk is om de olie niet te gebruiken.
Duurzame productie
Om deze reden zijn steeds meer bedrijven bezig met het implementeren van duurzame productie. Ze sluiten zich aan bij de European Palm Oil Alliance om op die manier een goed keurmerk te krijgen. Om aan dit keurmerk te voldoen moeten ze palmolie produceren zonder dat dit een ontbossend effect heeft. Deze bedrijven doen dit door technieken te ontwerpen waardoor palmolie nog efficiënter geproduceerd kan worden en nieuwe plantages op een plek komen waar niet ontbost hoeft te worden. Op deze manier blijft de productie van palmolie klimaat vriendelijk.