Algemeen Ken de achtergrond van jouw favoriete drankje

Ken de achtergrond van jouw favoriete drankje

In je tienerjaren heb je waarschijnlijk je eerste slokje wijn geprobeerd en hoewel het eerste slokje je niet altijd  lekker smaakt, is wijn een van de meest gedronken alcoholische dranken ter wereld. Een verfrissende witte wijn tijdens het voorgerecht, een glaasje rosé om de lange, warme zomeravonden te genieten en een glaasje rood tijdens streng winterweer of gecombineerd met een biefstuk. Wijn kan altijd en wordt dan ook te pas en te onpas ingezet om iets te vieren, van het slagen voor je examen tot het vieren van het begin van een nieuw jaar, of om gewoon gezellig mee te borrelen. Toch is de keuze voor een wijn niet altijd eenvoudig wanneer de ober je vraagt of je een Chardonnay, Pinot Grigio of Verdejo wilt. Om meer over je favoriete drankje te weten te komen lees je in dit artikel meer over wijn.

 

De geschiedenis van wijn

Niet alleen tegenwoordig zijn we dol op wijn, de geschiedenis van wijn gaat duizenden jaren terug. In Mesopotamië, wat tegenwoordig Iran en Irak is, zijn bij archeologische opgravingen oude kruiken met wijnresten aangetroffen van wel 7000 jaar oud. In die tijd kwam men erachter dat je de vruchten van een wilde kruipplant kon laten vergisten en daardoor een drank kreeg die roesverwekkend is. Hierna is de kruipplant verbouwd met als doel om wijn te produceren. Door handel met naburige landen verspreidde de wijnbouw zich via de Romeinen naar Europa. Sindsdien heeft de techniek achter wijn een flinke ontwikkeling doorgemaakt.

 

Hoe wordt wijn gemaakt?

De productie is afhankelijk van het soort wijn dat wordt gemaakt. In ieder geval begint het met de oogst van de druiven, die vervolgens van de tros worden gehaald en worden ontdaan van hun steel. De druiven worden gekneusd en het sap komt vrij. Bij rode wijn worden de druiven en het sap inclusief de schillen even opgeslagen en komt de kleurstof vrij. Uit de schil komen tannines, gistcellen, kleurstoffen, aromastoffen, bacteriën en schimmels vrij. Tijdens de maceratie komen de vaste bestandsdelen bovendrijven, die weer worden ondergedompeld om smaak, kleur en tannines aan het sap te geven. Vervolgens begint de alcoholische gisting, wordt de wijn afgetapt en geperst, begint de malolactische gisting, wordt de wijn overgeheveld en gefilterd en tot slot wordt de wijn gebotteld. Tijdens het persen van witte wijn worden de schillen direct gescheiden zodat deze geen kleur afgeven. Witte wijn kan hierdoor door zowel rode als witte druiven gemaakt worden.

 

Welke wijn komt waar vandaan?

Een paar van de meest bekende regio’s waar wijn wordt geproduceerd bevinden zich in Frankrijk, zoals de Bordeaux, Bourgogne, Beaujolais, Elzas, en Languedoc-Roussillon. Ook Italië is geliefd onder de wijnkenners met regio’s als Piemonte en Zuid-Italië waar Pinot Grigio, Pinot Bianco, Chianti en Verdicchio worden gemaakt. Ook Spanje mag niet aan het rijtje ontbreken met Spaanse wijnen als Crianza, Reserva, Rioja, Rueda en Verdejo. Tot slot bevinden andere bekende wijnen hun oorsprong uit regio’s in Portugal, Zuid-Afrika, Australië, Chili en Argentinië.

Laatste Nieuws

Een vloer bepaalt de sfeer in het bedrijf

Binnen het interieur is het belangrijk om goed na te denken over bepaalde onderdelen. De vloer speelt bijvoorbeeld een...

Denk jij na over de toekomst?

Financieel lastige tijden zijn aangebroken. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze een financiële buffer kunnen creëren...

Wordt 2023 het jaar van de dino coins?

Al ruim tien jaar lang is de cryptomarkt in ontwikkeling en steeds meer mensen nemen deel aan deze markt....

De voordelen van een financial lease

Als je een auto hebt, hoef je niet afhankelijk te zijn van openbaar vervoer of andere mensen om je...

AanbevolenGerelateerd
voor jou