Het overkomt iedereen wel eens dat er iets met je plant aan de hand is. Hij hangt er een beetje zielig bij, bruine bladeren of beestjes in je plant. Allemaal ongemakken die we liever niet hebben. Maar helaas is t niet altijd te voorkomen en zal je er dus zo snel mogelijk een oplossing voor moeten bedenken. Als eerst is het belangrijk om te achterhalen wat voor insect er precies op je plant zit. Dit moet eerst duidelijk worden voordat je je bestrijdingsmiddel kan kiezen.
Soorten
Je hebt natuurlijk heel wat verschillende soorten insecten die jouw planten kunnen vervelen. Als eerst de welbekende rouwvliegjes. Eigenlijk zijn dit kleine muggen en vandaar heten ze af en toe ook wel is de varennrouwmug. Als volwassen rouwvlieg is dit beestje rond de 4 á 5 mm en zijn donker van kleur, daarom worden ze ook vaak vergeleken met fruitvliegjes. De rouwvlieg is gedurende zijn hele leven bezig met zichzelf voortplanten en daardoor ligt een plaag op de loer. De beste manier om van dit vliegje af te komen is daarom ook om de larven te bestrijden. Een ander vervelend en hardnekkig insect op planten is wolluis. Wolluis is tussen de 3 en 6 mm groot. Hij is bedekt met een witte melige afscheiding die bestaat uit onder andere wasdraden. De wolluis maakt deze laag aan voor bescherming tegen de elementen en natuurlijke vijanden, hierin beschermen zij ook hun eieren, dat is dan dus ook gelijk de reden waarom hij zo moeilijk te bestrijden is. Met gewone huis, tuin en keukenmiddeltjes is dit dus ook niet te doen. Je kan het beste zijn natuurlijke vijand in de strijd gooien, de roofkever.
Moestuin
Niet alleen op binnen planten zal je insecten mee kunnen maken, maar ook ondergronds leven er een hele hoop. Denk bijvoorbeeld aan Engerlingen. Engerlingen zijn larven van kevers die ondergronds leven. Engerlingen komen voornamelijk in je gazon voor en tussen juli en september kan je hier het meeste last van krijgen. Je gazon kan dan langzamerhand helemaal geel worden en dat wil je natuurlijk niet midden in de zomer. De beste manier om engerlingen te bestrijden is door hun grootste vijand in te zetten: aaltjes. Aaltjes zijn kleine wormpjes die van nature al in de bodem van je gazon voorkomen. Gelukkig zorgen de aaltjes niet voor verdere vernieling van je grond of gazon. Zo zie je maar dat biologische bestrijding erg effectief kan zijn en ook nog is goed is voor het milieu.